Karkówka duszona z porem


Karkówka duszona z porem

Krucha, soczysta, aromatyczna i mięciutka karkówka duszona w sosie porowym to danie, które wprost rozpływa się w ustach… Polecam!

 

 

Składniki:

5-6 plastrów karkówki

1 średni por

300ml wody

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry

świeże zioła np oregano, bazylia, zielona pietruszka

olej do smażenia

opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki – do zagęszczenia sosu

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawami ***

*** Plastry karkówki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu – z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy pora przez około 2 minuty ***

*** Podsmażonego pora zdejmujemy z patelni, wkładamy ponownie mięso, a na nim układamy  pora. Całość zalewamy wodą ***

*** Patelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, aż karkówka będzie całkowicie miękka. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli chcemy sos zagęścić, mieszamy łyżeczkę mąki z niewielką ilością wody (ok 1/4 szklanki), wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Tuż przed końcem gotowania potrawę posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE