Paszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym)


Paszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym)

Pyszne paszteciki drożdżowe w dwóch wersjach smakowych na raz. Świetna przekąska na zimowy czas, idealna na wigilię i święta. Paszteciki spokojnie można przygotować wcześniej, po wystudzeniu zamrozić, a potem lekko rozmrozić i włożyć na chwilę do piekarnika, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

0,5kg mąki pszennej

1 szklanka mleka – 250ml

25g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

100ml oleju

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

1 białko jajka

  • Farsz pieczarkowy:

350g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju)

sól i pieprz

  • Farsz mięsny:

0,5 kg mieszanego mięsa, najlepiej gotowanego, ale może być także pieczone lub duszone

1 łyżeczka masła klarowanego

1 ząbek czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa

około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu

  • Dodatkowo:

1 żółtko + 2 łyżki mleka  – do posmarowania

sezam i czarnuszka lub mak do posypania

 

 

*** Przygotowujemy farsz pieczarkowy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***

*** Smażymy do zrumienienia. Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem ***

*** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem ***

*** Następnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso mielimy. Do masy dodajemy rosół lub bulion, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje ***

*** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość dokładnie mieszamy. Oba farsze odkładamy na później ***

*** Przygotowujemy ciasto. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odkładamy całość na około 10-15 minut ***

*** Do miski wsypujemy resztę mąki, sól i pieprz ***

*** Dodajemy olej, białko jaja, śmietanę i wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży ***

*** Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta grubości około 0,5 cm ***

*** Na pierwszym prostokącie wykładamy farsz grzybowy, zostawiając boki wolne ***

*** Całość rolujemy ***

*** Gotowy wałek układamy sklejeniem do dołu i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem ***

*** Drugi wałek wykonujemy w ten sam sposób ale z farszem mięsnym ***

*** Wałki ciasta posmarowane żółtkiem posypujemy nasionkami. Jeden sezamem, a drugi czarnuszką ***

*** Kroimy w 2-3 cm kawałki ***

*** Układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia ***

*** Paszteciki układamy naprzemiennie raz z farszem grzybowym, a raz z mięsnym ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez ok 20 minut – do zrumienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE