Paszteciki pół na pół ( z farszem mięsnym i grzybowym)
Pyszne paszteciki drożdżowe w dwóch wersjach smakowych na raz. Świetna przekąska na zimowy czas, idealna na wigilię i święta. Paszteciki spokojnie można przygotować wcześniej, po wystudzeniu zamrozić, a potem lekko rozmrozić i włożyć na chwilę do piekarnika, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
0,5kg mąki pszennej
1 szklanka mleka – 250ml
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
100ml oleju
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 białko jajka
- Farsz pieczarkowy:
350g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego (zamiennie można użyć oleju)
sól i pieprz
- Farsz mięsny:
0,5 kg mieszanego mięsa, najlepiej gotowanego, ale może być także pieczone lub duszone
1 łyżeczka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz mielony, słodka papryka, gałka muszkatołowa
około 1/4 szklanki rosołu lub bulionu
- Dodatkowo:
1 żółtko + 2 łyżki mleka – do posmarowania
sezam i czarnuszka lub mak do posypania
*** Przygotowujemy farsz pieczarkowy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ***
*** Smażymy do zrumienienia. Gdy cebula i pieczarki przestygną, przekładamy je do malaksera i mielimy razem ***
*** Gotowy farsz przyprawiamy dość intensywnie solą oraz pieprzem ***
*** Następnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso mielimy. Do masy dodajemy rosół lub bulion, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dobrze przyprawiony, lekko pikantny i mieć zwartą, lepką konsystencje ***
*** Jeśli jest zbyt suchy dodajemy trochę więcej rosołu lub bulionu. Całość dokładnie mieszamy. Oba farsze odkładamy na później ***
*** Przygotowujemy ciasto. Do ciepłego ale nie gorącego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki, mieszamy i odkładamy całość na około 10-15 minut ***
*** Do miski wsypujemy resztę mąki, sól i pieprz ***
*** Dodajemy olej, białko jaja, śmietanę i wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży ***
*** Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta grubości około 0,5 cm ***
*** Na pierwszym prostokącie wykładamy farsz grzybowy, zostawiając boki wolne ***
*** Całość rolujemy ***
*** Gotowy wałek układamy sklejeniem do dołu i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem ***
*** Drugi wałek wykonujemy w ten sam sposób ale z farszem mięsnym ***
*** Wałki ciasta posmarowane żółtkiem posypujemy nasionkami. Jeden sezamem, a drugi czarnuszką ***
*** Kroimy w 2-3 cm kawałki ***
*** Układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia ***
*** Paszteciki układamy naprzemiennie raz z farszem grzybowym, a raz z mięsnym ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez ok 20 minut – do zrumienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
- Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK)
-
Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK)