Reniferki brownie - IMG 0082

Reniferki brownie

Reniferki brownie

Pyszne i efektowne przekąski, nie tylko dla dzieci. Mega czekoladowe, wilgotne i wręcz rozpływające się w ustach ciasto, doskonałe na świąteczne dni!

 

Reniferki brownie - IMG 0082

 

Składniki:

  • Ciasto brownie:

3 jaja

80ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml soku pomarańczowego lub ananasowego

200g gorzkiej czekolady

200g masła

250g cukru

150g mąki

2 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Polewa czekoladowa:

150g czekolady mlecznej

  • Dodatkowo:

czerwone lentilki

paluszki precelki

lukier: 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka słodkiej śmietanki

 

Reniferki brownie - IMG 0073

 

*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***

Reniferki brownie - D1FB7A46 CE97 47FC A22A 498409B49A76 scaled e1701855057501

*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***

Reniferki brownie - IMG 9958

*** Dodajemy cukier, mieszamy ***

Reniferki brownie - IMG 9959

*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***

Reniferki brownie - IMG 9960

*** Dokładnie mieszamy ***

Reniferki brownie - IMG 9961

*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***

Reniferki brownie - B970082D D653 4BF5 BCF9 D4196CB15CC4

*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***

Reniferki brownie - IMG 9964

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

Reniferki brownie - IMG 9966

*** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 22 cm). Ciasto przelewamy do tortownicy ***

Reniferki brownie - IMG 9969

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę ***

Reniferki brownie - IMG 9990

*** Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy, obracamy na drugą stronę (jeśli ciasto jest mocno wypukłe należy je trochę ściąć przed obróceniem). Brownie dzielimy na 8 trójkątów ***

Reniferki brownie - IMG 0061

*** W każdy trójkącik wbijamy drewniany patyczek (zamiennie można użyć słomek) ***

Reniferki brownie - IMG 0063

*** Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ***

Reniferki brownie - IMG 0062

*** Trójkąciki ciasta smarujemy roztopioną czekoladą ***

Reniferki brownie - IMG 0066

*** Układamy precelki jako rogi i czerwone lentilki jako noski ***

Reniferki brownie - IMG 0069

*** Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej cukru pudru, żeby powstał gęsty biały lukier ***

Reniferki brownie - IMG 0070

*** Z lukru robimy oczy ***

Reniferki brownie - IMG 0071

*** W środek oczu wkładamy kawałki czekolady ***

Reniferki brownie - IMG 0073

*** Reniferki są od razu gotowe do jedzenia ***

Reniferki brownie - IMG 0082

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Reniferki brownie - 29005659 1734 4BBC BC0B BD43CAE1A452

Reniferki brownie - 961346FA 30CD 43B3 BA32 8EF71ADE0CDA

Reniferki brownie - DE98D9A2 F76F 46F4 BE15 A55E6D92A26E

 

 

2 komentarze do “Reniferki brownie”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry