Reniferki brownie


Reniferki brownie

Pyszne i efektowne przekąski, nie tylko dla dzieci. Mega czekoladowe, wilgotne i wręcz rozpływające się w ustach ciasto, doskonałe na świąteczne dni!

 

 

Składniki:

  • Ciasto brownie:

3 jaja

80ml gęstego jogurtu naturalnego

100ml soku pomarańczowego lub ananasowego

200g gorzkiej czekolady

200g masła

250g cukru

150g mąki

2 łyżki kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Polewa czekoladowa:

150g czekolady mlecznej

  • Dodatkowo:

czerwone lentilki

paluszki precelki

lukier: 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka słodkiej śmietanki

 

 

*** Do małego garnka przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy pokrojone masło i wlewamy sok ***

*** Całość delikatnie podgrzewamy ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdejmujemy z ognia ***

*** Dodajemy cukier, mieszamy ***

*** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową ***

*** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma średnicę 22 cm). Ciasto przelewamy do tortownicy ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy, obracamy na drugą stronę (jeśli ciasto jest mocno wypukłe należy je trochę ściąć przed obróceniem). Brownie dzielimy na 8 trójkątów ***

*** W każdy trójkącik wbijamy drewniany patyczek (zamiennie można użyć słomek) ***

*** Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce ***

*** Trójkąciki ciasta smarujemy roztopioną czekoladą ***

*** Układamy precelki jako rogi i czerwone lentilki jako noski ***

*** Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej cukru pudru, żeby powstał gęsty biały lukier ***

*** Z lukru robimy oczy ***

*** W środek oczu wkładamy kawałki czekolady ***

*** Reniferki są od razu gotowe do jedzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Reniferki brownie