Karkówka po zbójnicku


Karkówka po zbójnicku

Ekstra kruche i soczyste plastry mięsa zapiekane w aromatycznej zalewie. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezową kolację na ciepło. Jednocześnie możemy upiec w piekarniku pyszne i rumiane ziemniaczki, na które również znajdziecie przepis w tym wpisie. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

przyprawa do gyrosa

2 cebule (u mnie czerwona i biała)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2-3 łodygi selera naciowego

ok 200g pieczarek

mąka do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

  • Zalewa:

250 ml wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki pikantnego ketchupu

2 łyżki ostrej musztardy

2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę

1 płaska łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

szczypta pieprzu i ostrej papryki

 

 

 

*** Karkówkę kroimy w cienkie plastry – około 10 sztuk ***

*** Mięso oprószamy z dwóch stron przyprawą do gyrosa ***

*** Przyprawioną karkówkę obtaczamy w mące ***

*** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju ***

*** Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Cebulę kroimy w półplasterki, papryki paski, a seler na kawałki ***

*** Pieczarki kroimy w plasterki ***

*** Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy i wykładamy na podsmażonym mięsie ***

*** W miseczce lub w słoiku mieszamy wszystkie składniki zalewy ***

*** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie danie w naczyniu żaroodpornym ***

*** Nie mieszamy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1,5 – 2 godzin, do miękkości mięsa ***

*** Podczas pieczenia w naczyniu utworzy się pyszny gęsty sos (po wyjęciu z piekarnika potrawę przełożyłam do większego naczynia) ***

*** Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaczki i mieć pyszny obiad za jednym pieczeniem Przepis tutaj (KLIK) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE