Karkówka po zbójnicku
Ekstra kruche i soczyste plastry mięsa zapiekane w aromatycznej zalewie. Idealne danie na rodzinny obiad lub imprezową kolację na ciepło. Jednocześnie możemy upiec w piekarniku pyszne i rumiane ziemniaczki, na które również znajdziecie przepis w tym wpisie. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg karkówki
przyprawa do gyrosa
2 cebule (u mnie czerwona i biała)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2-3 łodygi selera naciowego
ok 200g pieczarek
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
- Zalewa:
250 ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki ostrej musztardy
2-3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu i ostrej papryki
*** Karkówkę kroimy w cienkie plastry – około 10 sztuk ***
*** Mięso oprószamy z dwóch stron przyprawą do gyrosa ***
*** Przyprawioną karkówkę obtaczamy w mące ***
*** Plastry mięsa obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju ***
*** Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Cebulę kroimy w półplasterki, papryki paski, a seler na kawałki ***
*** Pieczarki kroimy w plasterki ***
*** Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy i wykładamy na podsmażonym mięsie ***
*** W miseczce lub w słoiku mieszamy wszystkie składniki zalewy ***
*** Tak przygotowaną zalewą polewamy równomiernie danie w naczyniu żaroodpornym ***
*** Nie mieszamy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 1,5 – 2 godzin, do miękkości mięsa ***
*** Podczas pieczenia w naczyniu utworzy się pyszny gęsty sos (po wyjęciu z piekarnika potrawę przełożyłam do większego naczynia) ***
*** Jednocześnie możemy upiec w piekarniku ziemniaczki i mieć pyszny obiad za jednym pieczeniem Przepis tutaj (KLIK) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ