Koperty naleśnikowe z kurczakiem
Chyba najprostsze na świecie. Do wykonania tego dania wykorzystujemy mięso, które pozostało nam z obiadu, może to być filet pieczony, gotowany albo smażony lub tak jak w moim przypadku kotleciki z kurczaka. Dodajemy tylko dwa ogólnodostępne składniki i już mamy pyszny farsz do naleśników. Zawijamy, zapiekamy i gotowe. Takie danie możemy podać na obiad lub kolację.
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
filet z kurczaka- gotowany, smażony albo pieczony (u mnie kotleciki z piersi w cieście serowym)
pół szklanki kukurydzy konserwowej
ok 20 dkg żółtego sera
- Dodatkowo:
ketchup pikantny
domowy sos czosnkowy Przepis tutaj (KLIK)
*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Mięso z kurczaka kroimy na plasterki ***
*** Na każdym naleśniku układamy kilka plasterków kurczaka i po około 2 łyżki kukurydzy ***
*** Na wierzch nakładamy po około 2 plastry sera żółtego ***
*** Naleśniki zwijamy w koperty (boki do środka, a następnie górę i dół) i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Naleśniki polewamy delikatnie ketchupem i obsypujemy startym serem żółtym ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ