Racuszki z jagodami - 61FF2DC9 4449 4E37 B50F F62061824E7F

Racuszki z jagodami

Racuszki z jagodami

Rumiane, mięciutkie i wprost ekspresowe placki z jagodami, które mogą zaskoczyć łatwością wykonania i niezwykłym smakiem. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i już można smażyć. Gorąco polecam ten przepis!

 

Racuszki z jagodami - 61FF2DC9 4449 4E37 B50F F62061824E7F

 

Składniki:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka maślanki

2 jajka

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki cukru

  • Dodatkowo:

ok pół szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Racuszki z jagodami - BB4DE0E0 E0EB 449E BD77 0AD3903D9DFF

 

 

*** Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, sodę i cukier  ***

Racuszki z jagodami - 16BB1148 E4D2 4BF2 A0D5 6FB2B6A69DE2

*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto, najlepiej za pomocą miksera ***

Racuszki z jagodami - 0CD78404 39FB 443B 972F 6ACB25B9DF32

*** Do ciasta dodajemy jagody i mieszamy delikatnie łyżką ***

Racuszki z jagodami - 48FFBFC8 03B0 4729 AB31 6C0F91CD3FAA

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek ***

Racuszki z jagodami - D303073E 498A 4D8A AAA7 4A34D19E7424

*** Placuszki smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***

Racuszki z jagodami - 4BDBD0F5 6C33 412E AE23 C533C5AA15A4

*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

Racuszki z jagodami - 385143DB C5EB 4FB2 B105 DDFB5D4C0051

*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem ***

Racuszki z jagodami - 61FF2DC9 4449 4E37 B50F F62061824E7F

*** SMACZNEGO ***

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry