Niezły Meksyk


Niezły Meksyk

Treściwe, pikantne i bardzo łatwe danie jednogarnkowe z meksykańską nutą, to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację dla wielbicieli ostrych smaków. Danie możemy podać z ryżem, kaszą, makaronem lub ciepłą tortillą albo nachosami. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wołowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 świeże pomidory

po połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej

1 papryczka chilli

1 puszka czerwonej fasoli

1 mała puszka kukurydzy konserwowej

ok pół szklanki bulionu lub wody

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka mielonej papryki, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy ***

*** Pomidory kroimy w kosteczkę ***

*** Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Mięso obsypujemy przyprawami (chilli, kminem rzymskim, oregano papryką oraz solą i pieprzem), mieszamy ***

*** Następnie dodajemy pomidory, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut ***

***  Po tym czasie dokładamy papryki oraz papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 10 minut ***

*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, mieszamy i gotujemy około 5 minuty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE