Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
Kruche i delikatne rogaliki z pysznym jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, gładkie i aksamitne, nie trzeba odkładać go do wyrośnięcia, dzięki czemu rogaliki szybko się robi, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.
Składniki:
- Ciasto:
50g świeżych drożdży
300g śmietany 18% (kwaśnej)
4 szklanki mąki pszennej
200g masła
2 żółtka
1 pełna łyżka cukru pudru
szczypta soli
- Nadzienie:
4-5 jabłek
3 łyżki cukru
- Dodatkowo:
2 łyżki masła
1 jajko
cukier puder do posypania rogalików
*** Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***
*** Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia ***
*** Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy ciasto. Do śmietanki wkruszamy drożdże ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do mąki dodajemy masło i wszystko siekamy nożem ***
*** Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier puder, sól i żółtka ***
*** Całość zagniatamy na gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na cztery równe części i każdą kolejno rozwałkujemy na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na 12 trójkątów ***
*** Trójkąty smarujemy roztopionym masłem ***
*** Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia ***
*** Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki ***
*** Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***
*** Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Najlepsze rogaliki jakie jadłam do tej pory. Wyszły rewelacyjnie. Bardzo dziękuję za ten przepis jasny i czytelny. Mam tylko pretensje, że muszę teraz jeździć dłużej na rowerze, bo zjadłam od razu 10 sztuk i kalorii przybyło.
Super cieszę się, że rogaliki smakują 🙂 A i jak jest motywacja do większego ruchu, to też dobrze ;)) Pozdrawiam serdecznie!
Piekarnik ustawiasz na termoobieg czy góra dół?
Piekłam z termoobiegiem
Dzięki
Świeże drożdze można zastąpić instant ?
Można