Surówka zatapiana
Chrupiąca kolorowa i mega smaczna surówka, która dzięki zalewie zachowuje świeżość przez cały tydzień. Świetny dodatek do obiadu, dań z grilla lub burgerów. Polecam!
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pęczek pietruszki
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
200ml oleju
125 ml octu
1 litr wody gazowanej
*** Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy ***
*** Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski ***
*** Cebulę kroimy w piórka ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Pietruszkę drobno siekamy ***
*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski z kapustą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy sól i cukier ***
*** Wlewamy olej i ocet, mieszamy ***
*** Całość zalewamy wodą gazowaną ***
*** Odstawiamy na noc do lodówki ***
*** Surówkę możemy przechowywać w lodówce przez siedem dni. Za każdym razem wyjmujemy potrzebną porcję surówki, odsączamy z zalewy i podajemy, a resztę surówki przechowujemy nadal zanurzoną w zalewie w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ