Surówka zatapiana


Surówka zatapiana

Chrupiąca kolorowa i mega smaczna surówka, która dzięki zalewie zachowuje świeżość przez cały tydzień. Świetny dodatek do obiadu, dań z grilla lub burgerów. Polecam!

 

 

Składniki:

1 główka młodej kapusty

2 czerwone cebule

2-3 ząbki czosnku

2 marchewki

1 pęczek pietruszki

1 łyżka soli

5 łyżek cukru

200ml oleju

125 ml octu

1 litr wody gazowanej

 

 

 

*** Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy ***

*** Pokrojoną kapustę przekładamy do dużej miski ***

*** Cebulę kroimy w piórka ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Pietruszkę drobno siekamy ***

*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski z kapustą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy sól i cukier ***

*** Wlewamy olej i ocet, mieszamy ***

*** Całość zalewamy wodą gazowaną ***

*** Odstawiamy na noc do lodówki ***

*** Surówkę możemy przechowywać w lodówce przez siedem dni. Za każdym razem wyjmujemy potrzebną porcję surówki, odsączamy z zalewy i podajemy, a resztę surówki przechowujemy nadal zanurzoną w zalewie w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

KOMENTARZE