Wiśniowe niebo


Wiśniowe niebo

Lekkie i delikatne ciasto na kruchym spodzie z wiśniami, kremem śmietankowym i bezą, które wprost rozpływa się w ustach. Niebo w gębie!

 

 

Składniki:

  • Ciasto kruche:

3 żółtka

150g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

100g masła

30g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

  • Masa owocowa:

ok 400g wydrylowanych wiśni – świeżych lub mrożonych

2 galaretki o smaku wiśniowym

2,5 szklanki wrzącej wody

  • Krem śmietankowy:

300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

  • Beza:

3 białka

150g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy owoce (jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej) i mieszamy. Całość odkładamy do lodówki, aby galaretka zaczęła tężec ***

*** Dno tortownicy (moja blaszka ma średnicę 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy ciasto i nakłuwamy widelcem ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy ***

*** Na wystudzone kruche ciasto wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitego, gęstego kremu – nie za długo, aby masa nam się nie zważyła ***

*** Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę ***

*** Całość umieszczamy w lodówce ***

*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***

*** Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okrąg wielkości blaszki, w której piekliśmy ciasto. Bezę wykładamy łyżką lub za pomocą worka cukierniczego z tylką w kształcie gwizdki (wówczas uzyskamy ładny wzorek). Beza musi być trochę mniejsza niż narysowany okrąg gdyż w trakcie pieczenia jeszcze urośnie ***

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki aby masy stężały ***

*** Kroimy najwcześniej po 2-3 godzinach od włożenia bezy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Wiśniowe niebo