Ogórki curry
Hit wśród przetworów! Świetny dodatek do obiadu, grilla lub kanapek. Jedne z moich ulubionych zapraw na zimę, choć można je spożywać już po tygodniu od zamknięcia słoików. Polecam!
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
2 cebule
6 płaskich łyżeczek gorczycy
6 liści laurowych
po 3 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika
po 3 ziarenka pieprzu do każdego słoika
- Zalewa:
1,5 litra wody
1,5 szklanki octu 10%
2 niepełne szklanki cukru (400g)
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
2 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Wsypujemy cukier, sól oraz paprykę. Całość mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia ***
*** W międzyczasie do każdego słoika (wyszło mi 6 słoików 0,7 litra) wkładamy trochę cebuli pokrojonej w piórka, liść laurowy, wsypujemy płaską łyżeczkę gorczycy oraz po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu ***
*** Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki ***
*** Pokrojone ogórki układamy pionowo w słoikach ***
*** Całość zalewamy przestudzoną zalewą ***
*** Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Słoiki możemy pasteryzować w garnku, w piekarniku lub w zmywarce ***
Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ