Gulasz meksykański z udek kurczaka


Gulasz meksykański z udek kurczaka

Świetny i szybki pomysł na smaczny obiad jednogarnkowy, który w dodatku kolorowo i apetycznie wygląda. To danie najlepiej smakuje podane z ryżem, świeżym pieczywem lub kawałkami tortilli. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)

  • Marynata do mięsa:

1 łyżka oleju

po 1 płaskiej łyżeczce: soli, słodkiej papryki mielonej, ostrej papryki mielonej, mielonego kuminu, czosnku granulowanego

  • Dodatkowo:

1 cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 papryczka chilli

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 szklanka wody

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, cukier

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawami, mieszamy i odkładamy całość do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc ***

*** Papryczkę chilli drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a papryki w średniej wielkości kawałki ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso na rumiano ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy, aż się zeszkli ***

*** Dodajemy pokrojone papryki ***

*** Mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Następnie całość zalewamy wodą, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie do potrawy dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę z puszki ***

*** Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy  ***

*** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec potrawę posypujemy siekaną natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE