Sernik z musem czekoladowym i frużeliną malinową


Sernik z musem czekoladowym i frużeliną malinową

Pieczony sernik na spodzie z herbatników, pokryty pysznym, czekoladowym musem i dopełniony frużeliną z malin. Idealne połączenie smakowe. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Sernik:

ok 200g herbatników kakaowych

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Krem czekoladowy:

500ml śmietanki kremówki 36%

150g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

250g serka mascarpone

  • Frużelina malinowa:

ok 300g malin (świeżych lub mrożonych)

3 łyżki cukru

20g mąki ziemniaczanej

150ml wody

  • Dodatkowo:

ok 200g herbatników kakaowych

 

 

 

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36×26 centymetrów) i na spodzie układamy warstwę herbatników ***

*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***

*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – już nie miksujemy ***

*** Całość przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami  ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik i ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik po upieczeniu zawsze trochę opada. Aby był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (lub papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy dalej przy uchylonych drzwiczkach  ***

*** Przygotowujemy mus czekoladowy. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę do momentu, aż zacznie wrzeć. Wyłączamy palnik i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Zostawiamy na około 2 minuty ***

*** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ***

*** Całość studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie do musu czekoladowego dodajemy serek mascarpone ***

*** Całość miksujemy razem, aż uzyskamy jednolity krem ***

*** Krem wykładamy równomiernie na serniku i wyrównujemy ***

*** Przygotowujemy frużelinę malinową. Maliny przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Całość zagotowujemy ***

*** Do gotującej się masy dodajemy mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody – 2/3 łyżki. Mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Garnek zdejmujemy z ognia i całość odkładamy do wystudzenia ***

*** Ostudzoną frużelinę wykładamy na mus czekoladowy ***

*** Małą łyżeczką lub patyczkiem wykonujemy wzorki delikatnie mieszając mus z frużeliną ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE