Truskawkowa delicja


Truskawkowa delicja

W sezonie na truskawki koniecznie trzeba wykonać ciasto z tym pysznym owocem. Choć ten wypiek można przygotować też z mrożonych truskawek, więc tym bardziej warto zapisać sobie ten przepis. To będzie prawdziwy hit na każdym przyjęciu!

 

 

 

* Foremka do ciasta której użyłam ma wymiary 20×32 cm

Składniki:

  • Biszkopt:

5 dużych jajek

200g cukru

130g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

20g kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • Do nasączenia:

pół szklanki ciepłej wody

1 łyżka cukru

2-3 łyżki soku z cytryny

  • Masa truskawkowa:

600g truskawek (świeżych lub mrożonych)

pół szklanki cukru

1 szklanka wody

1 galaretka truskawkowa

2 budynie śmietankowe bez cukru + 1 szklanka wody

  • Dodatkowo:

250g serka mascarpone

250g śmietanki kremówki 30 lub 36%

2 łyżki cukru pudru

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** W osobnej misce mieszamy mąki razem z proszkiem i kakao ***

*** Wszystko przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***

*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (moja blaszka ma wymiary 20×32 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 15-20 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przecinamy wzdłuż na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na kawałki i przekładamy do garnuszka. Jeśli używamy mrożonych truskawek umieszczamy je w garnku w całości, bez rozmrażania ***

*** Truskawki zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Całość zagotowujemy ***

*** Po około dwóch minuta wyłączamy palnik i do truskawek wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy ***

*** Z uzyskanej masy truskawkowej odlewamy około pół szklanki, którą następnie miksujemy ***

*** Pozostałą masę w garnku ponownie zagotowujemy. W osobnej miseczce mieszamy budynie z wodą i wlewamy do gotujących się truskawek, mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce i nasączamy go wodą wymieszaną z cukrem oraz cytryną ***

*** Na ciasto wykładamy mus truskawkowy i całość przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy wodą z cukrem i cytryną ***

*** W misie miksera umieszczamy śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem ***

*** 3/4 odłożonej wcześniej i zmiksowanej masy truskawkowej dodajemy do kremu śmietankowego i dokładnie mieszamy. Pozostałą masę zostawiamy do wykonania wzorku na cieście ***

*** Masę śmietankowo-truskawkową wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu robimy paseczki z pozostałej masy truskawkowej za pomocą małej łyżeczki ***

*** Wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyka wykonujemy pociągnięcia wzdłuż pasków tworząc wzorek na cieście ***

*** Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE