Młoda kapusta po wiejsku


Młoda kapusta po wiejsku

To jest naprawdę pyszne! Młoda kapustka duszona z boczkiem i makaronem, to szybki i prosty w wykonaniu obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Zróbcie dużo bo szybko znika 😉

 

 

Składniki:

1 niewielka główka młodej kapusty

200g boczku wędzonego

1 cebula

1 marchew

1/4 szklanki bulionu lub wody

150g ulubionego makaronu (u mnie mini kokardki)

pół pęczka koperku

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

 

 

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy ***

*** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę ***

*** Na patelnię dodajemy masło oraz poszatkowaną kapustę, mieszamy ***

*** Wlewamy bulion lub wodę i dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 8-10 minut ***

*** Dodajemy makaron i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem ***

*** Na koniec wsypujemy posiekany koperek, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę aby makaron się podgrzał ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE