Młoda kapusta po wiejsku
To jest naprawdę pyszne! Młoda kapustka duszona z boczkiem i makaronem, to szybki i prosty w wykonaniu obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Zróbcie dużo bo szybko znika 😉
Składniki:
1 niewielka główka młodej kapusty
200g boczku wędzonego
1 cebula
1 marchew
1/4 szklanki bulionu lub wody
150g ulubionego makaronu (u mnie mini kokardki)
pół pęczka koperku
1 łyżka masła
sól, pieprz
*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy ***
*** W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutkę ***
*** Na patelnię dodajemy masło oraz poszatkowaną kapustę, mieszamy ***
*** Wlewamy bulion lub wodę i dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 8-10 minut ***
*** Dodajemy makaron i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem ***
*** Na koniec wsypujemy posiekany koperek, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę aby makaron się podgrzał ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ