Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach


Kurczak po zbójnicku zapiekany w ziemniakach

Takie pieczone faszerowane ziemniaczki możemy serwować zarówno jako danie główne, polane na przykład sosem czosnkowym, jak i jako dodatek do obiadu czy kolacji, albo mogą one stanowić świetną przekąskę na imprezie. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

7-8 większych młodych ziemniaków

1 pojedynczy filet z kurczaka

200g boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

200g pieczarek

200g żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżki przyprawy do kurczaka

olej do smażenia

 

 

 

*** Ziemniaki porządnie szorujemy ***

*** Przekrawamy wzdłuż na połówki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy prawie do miękkości ***

*** Odcedzamy, lekko studzimy i delikatnie wydrążamy, zachowując skórkę i sporo miąższu ***

*** Na patelni wytapiamy drobno pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dokładamy pokrojone w kostkę pieczarki i jeszcze chwilę podsmażamy ***

*** Wszystko przekładamy do miski, a na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojonego w kostkę i oprószonego przyprawą kurczaka ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy je do podsmażonego wcześniej boczku z cebulą i pieczarkami, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do ostudzonego farszu dodajemy 3/4 startego na tarce lub drobno pokrojonego żółtego sera, mieszamy ***

*** Wydrążone wcześniej ziemniaczki wypełniamy farszem i posypujemy pozostałym serem. Układamy na dużej blaszce do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE