Soczyste kotlety z udek kurczaka


Soczyste kotlety z udek kurczaka

Są rewelacyjne w smaku. Mięso z udek jest dużo bardziej soczyste niż pierś z kurczaka, jednak pamiętajcie, że trzeba je trochę dłużej smażyć. Świetne danie na rodzinny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

4-5 udek kurczaka (lub gotowych filetów z udek – bez skóry i kości)

1 jajko

pół szklanki mąki

2-3 łyżki mleka

1 szklanka bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Udka z kurczaka filetujemy, wycinamy skórę i kości. Najlepiej kupić gotowe filety z udek ***

*** Mięso układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i dość cienko rozbijamy ***

*** Rozbite mięso przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Kotlety obtaczamy kolejno w mące ***

*** Następnie panierujemy w rozmieszanym z mlekiem jajku, a potem w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika do średniej i smażymy kotlety po około 5-6 minut z każdej strony ***

*** Po zdjęciu z patelni kotlety układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE