Biała kiełbasa pieczona w piwie
Pewniak na Wielkanoc! Soczysta i aromatyczna kiełbasa z pieca w gęstym sosiku cebulowo-piwnym. Świetnie smakuje zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i jako zimna przekąska. Polecam!
Składniki:
7-8 surowych białych kiełbas
2-3 duże cebule
ok 1,5 szklanki ciemnego piwa
2 łyżki miodu
4 łyżki musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chilli
sól, pieprz
*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na roztopionym maśle do czasu, aż się zeszkli ***
*** Cebulę oprószamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy także majeranek, paprykę i chilli ***
*** W miseczce mieszamy ze sobą musztardę z miodem (jeśli miód nie jest płynny możemy go podgrzać) ***
*** Połowę mieszanki miodowo-musztardowej dodajemy do cebuli, mieszamy. Cebulę wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego ***
*** Na cebuli układamy kiełbaski, nakłuwamy je w kilku miejscach wykałaczką i całość zalewamy piwem do połowy ***
*** Kiełbaski smarujemy z wierzchu pozostałą mieszanką miodowo-musztardową ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 50 minut, aż kiełbaski ładnie się zrumienią, a cebulka z piwem stworzy gęsty sos ***
*** Przed podaniem potrawę możemy posypać siekaną natką pietruszki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
-
Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc Przepisy tutaj (KLIK)
Robilem te kiełbaski rewelacja