Tort bezowy dakłas (Dacquoise)
Dziś coś dla miłośników słodkich i chrupiących deserów. Torcik bezowy przekładamy kremem kajmakowym z orzechami i daktylami. Przepyszny!
Składniki:
- Beza:
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub octu
- Krem dakłas:
250g serka mascarpone
125g schłodzonej śmietanki 30/36%
100g masy kajmakowej
- Dodatkowo:
pół szklanki orzechów włoskich
garść daktyli
1 łyżka kakao
** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***
*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***
*** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy okrągi o średnicy 22 cm, możemy je odrysować od rantu lub talerza. Ja narysowałam markerem i odwróciłam papier na drugą stronę, okrąg przebijał, a beza nie stykała się z tuszem. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy ( u mnie jest to tylka wilton 1 M). Wzdłuż okręgów wyciskamy dookoła bezę na kształt koła, a następnie wypełniamy środek. Jeśli nie mamy rękawa i tylki, bezę możemy nałożyć łyżką i wyrównać ***
*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachy z bezami, na wyższy i niższy poziom, zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2,5 godziny. Po tym czasie studzimy bezę w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***
*** Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy ***
*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, kajmak i śmietankę ***
*** Wszystko ubijamy na gęsty krem ***
*** Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle, mieszamy ***
*** Krem wykładamy na pierwszym blacie bezowym, wyrównujemy ***
*** Przykrywamy drugim blatem bezowym i delikatnie dociskamy. Z wierzchu torcik ozdabiamy połówkami orzechów oraz daktyli i oprószamy kakao ***
*** Tort podajemy w tym samym dniu w którym go przygotowaliśmy. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ