Dworska uczta


Dworska uczta

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Prawdziwie królewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami 😉 Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

0,5 kg mielonej wieprzowiny

1 jajko

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

olej do smażenia

ok pół szklanki bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików

  • Dodatkowo:

pół główki białej kapusty

200g pieczarek

1 szklanka bulionu

1-2 łyżki posiekanego koperku

1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

  • Zasmażka:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

 

 

 

*** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** W miseczce mieszamy bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce wymieszanej z płatkami ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy na nim klopsiki na rumiano ***

*** Klopsiki odkładamy na bok a na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki ***

*** Do podsmażonych pieczarek dodajemy poszatkowaną kapustę, całość chwilę podsmażamy ciągle mieszając ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy klopsiki, liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy do gotującej się potrawy, mieszamy ***

*** Całość gotujemy jeszcze chwilę często mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE