Dworska uczta - B1F3F227 F6E6 4FDA A781 C5AD018B5284

Dworska uczta

Dworska uczta

Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Prawdziwie królewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami 😉 Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.

 

Dworska uczta - B1F3F227 F6E6 4FDA A781 C5AD018B5284

 

Składniki:

  • Klopsiki:

0,5 kg mielonej wieprzowiny

1 jajko

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

olej do smażenia

ok pół szklanki bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików

  • Dodatkowo:

pół główki białej kapusty

200g pieczarek

1 szklanka bulionu

1-2 łyżki posiekanego koperku

1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

  • Zasmażka:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

 

Dworska uczta - C4ACA690 ED14 49C1 B939 F64161277429

 

 

*** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę ***

Dworska uczta - 3DCACB17 5C33 4BBD 9DE8 4B462473AD52

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

Dworska uczta - BC2F97C9 F581 4437 9CAD 2F753E3F0459

*** W miseczce mieszamy bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami ***

Dworska uczta - 9B85FF56 2A3E 469D AF89 E34E33195FBC

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce wymieszanej z płatkami ***

Dworska uczta - AAA03325 80F3 481B AE18 FC89CBFF0750

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy na nim klopsiki na rumiano ***

Dworska uczta - C525E43B 8A8A 4DAD B09B 4BDE4B89B1FB

*** Klopsiki odkładamy na bok a na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki ***

Dworska uczta - ED8FA1A8 2F21 4522 AB33 77176FBA8F8E

*** Do podsmażonych pieczarek dodajemy poszatkowaną kapustę, całość chwilę podsmażamy ciągle mieszając ***

Dworska uczta - E92D3FFD 4142 4828 958F 2C6E8953660A

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy klopsiki, liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy ***

Dworska uczta - 564AB013 86B5 4270 9EB5 B52384CE2020

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 15 minut ***

Dworska uczta - 939D1314 4A6E 454A ABDA BB2389B5C704

*** Przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy do gotującej się potrawy, mieszamy ***

Dworska uczta - C4ACA690 ED14 49C1 B939 F64161277429

*** Całość gotujemy jeszcze chwilę często mieszając, aż sos zgęstnieje ***

Dworska uczta - B1F3F227 F6E6 4FDA A781 C5AD018B5284

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Dworska uczta - IMG 3770

Dworska uczta - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Dworska uczta - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Dworska uczta - IMG 1742

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry