Meksykański kociołek


Meksykański kociołek

Pikantne, rozgrzewające i przepyszne danie w meksykańskim stylu. Syta i prosta w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa, która świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla zapracowanych. Polecam!

 

 

Składniki:

500g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 puszka krojonych pomidorów

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1/2 szklanki bulionu (lub wody)

1 puszka fasoli

1 szklanka kukurydzy konserwowej

1/3 szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżka oleju- do smażenia

przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, papryka mielona – słodka i ostra

Świeża bazylia

ugotowany ryż

 

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając, do momentu aż straci surowy kolor ***

*** Następnie dodajemy pomidory z puszki, zalewamy bulionem, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, mieszamy i całość dusimy przez około 15 minut ***

*** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę z puszki. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy około 5 minuty ***

*** Przed podaniem danie posypujemy posiekaną świeżą bazylią ***

*** Danie podajemy z ugotowanym do miękkości ryżem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE