Kurczakowe roladki pełne smaku
Jeśli lubisz domowe obiady, które rozpieszczają podniebienie, to te roladki drobiowe w sosie pieczeniowym będą świetnym wyborem! Soczyste mięso z piersi kurczaka, zawinięte z pysznym nadzieniem i duszone w aksamitnym, aromatycznym sosie – tworzą danie, które zachwyci każdego. Zraziki są niezwykle delikatne, miękkie i pełne smaku, a sos sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. Idealnie komponują się z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi, a do tego wystarczy porcja surówki, by stworzyć doskonały, pożywny obiad. To danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na niedzielny stół – eleganckie, a jednocześnie proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 5 filetów z kurczaka
- 1/3 szklanki białego wina
- 2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
- olej do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Farsz:
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1-2 ogórki kiszone
- kilka łyżek musztardy
Przygotowujemy farsz. Boczek cebulę i ogórki kroimy w kostkę, mieszamy.
Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połówki i delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą.
Mięso delikatnie solimy, pieprzymy, smarujemy niewielką ilością musztardy (około 1 płaska łyżeczka na jeden płat mięsa). Układamy porcję farszu na środku rozbitego filetu.
Mięso z farszem ciasno zwijamy tworząc roladkę. Tak zwinięty filet od razu obtaczamy w mące i ponownie dociskamy w dłoniach, aby roladki nie otwierały nam się podczas smażenia.
W ten sposób wykonujemy wszystkie roladki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy roladki.
Smażymy na dużym ogniu, z każdej strony na ładny rumiany kolor.
Gdy roladki będą już rumiane zalewamy całość winem i smażymy dalej na dużej mocy palnika, aż większość wina wyparuje.
Następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy i dusimy całość pod przykryciem, na małej mocy palnika, przez około 30 minut. W międzyczasie raz obracamy roladki.
Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat i sos sojowy, mieszamy. Do 1/4 szklanki wody wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę mąki i całość przelewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy.
Gdy sos zgęstnieje, na patelnie dodajemy ponownie roladki. Otaczamy je w sosie i jeszcze chwilę razem dusimy.
Podajemy posypane ulubioną zieleniną, u mnie koperek.
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

















