Kurczakowe roladki pełne smaku

Kurczakowe roladki pełne smaku

Jeśli lubisz domowe obiady, które rozpieszczają podniebienie, to te roladki drobiowe w sosie pieczeniowym będą świetnym wyborem! Soczyste mięso z piersi kurczaka, zawinięte z pysznym nadzieniem i duszone w aksamitnym, aromatycznym sosie – tworzą danie, które zachwyci każdego. Zraziki są niezwykle delikatne, miękkie i pełne smaku, a sos sprawia, że całość dosłownie rozpływa się w ustach. Idealnie komponują się z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi, a do tego wystarczy porcja surówki, by stworzyć doskonały, pożywny obiad. To danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na niedzielny stół – eleganckie, a jednocześnie proste w przygotowaniu.

 

zrazy drobiowe

 

Składniki:
  • 5 filetów z kurczaka
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Farsz:

  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1-2 ogórki kiszone
  • kilka łyżek musztardy

 

Przygotowujemy farsz. Boczek cebulę i ogórki kroimy w kostkę, mieszamy.

Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połówki i delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą.

Mięso delikatnie solimy, pieprzymy, smarujemy niewielką ilością musztardy (około 1 płaska łyżeczka na jeden płat mięsa). Układamy porcję farszu na środku rozbitego filetu.

Mięso z farszem ciasno zwijamy tworząc roladkę. Tak zwinięty filet od razu obtaczamy w mące i ponownie dociskamy w dłoniach, aby roladki nie otwierały nam się podczas smażenia.

W ten sposób wykonujemy wszystkie roladki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy roladki.

Smażymy na dużym ogniu, z każdej strony na ładny rumiany kolor.

Gdy roladki będą już rumiane zalewamy całość winem i smażymy dalej na dużej mocy palnika, aż większość wina wyparuje.

Następnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Zagotowujemy i dusimy całość pod przykryciem, na małej mocy palnika, przez około 30 minut. W międzyczasie raz obracamy roladki.

Po tym czasie roladki przekładamy na chwilę na talerz, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat i sos sojowy, mieszamy. Do 1/4 szklanki wody wlewamy śmietankę, dodajemy łyżkę mąki i całość przelewamy na patelnie. Mieszamy i zagotowujemy.

Gdy sos zgęstnieje, na patelnie dodajemy ponownie roladki. Otaczamy je w sosie i jeszcze chwilę razem dusimy.

Podajemy posypane ulubioną zieleniną, u mnie koperek.

roladki drobiowe

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry