Czekoladowa chmurka - IMG 0946

Czekoladowa chmurka

Czekoladowa chmurka

Czekoladowa chmurka to deser, który rozpływa się w ustach! Warstwowe ciasto skrywa w sobie aksamitny krem czekoladowy i delikatny śmietankowy, które idealnie dopełnia owocowa konfitura. Całość wieńczy lekka, chrupiąca beza, nadająca wypiekowi elegancji i wyjątkowego uroku.

To ciasto to połączenie różnych faktur i smaków – od wilgotnego, kakaowego spodu, przez kremową słodycz, aż po puszystą bezę. Idealne na wyjątkowe okazje, święta lub po prostu do filiżanki kawy w leniwe popołudnie.

Jeśli lubicie desery, które łączą czekoladową głębię z lekkością i finezją – czekoladowa chmurka na pewno skradnie Wasze serce. 

 

ciasto z bezą

 

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 4 żółtka
  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 70g oleju rzepakowego
  • 100g ciemnej konfitury lub marmolady np wiśniowej, malinowej, porzeczkowej, itp

Krem czekoladowy:

  • 250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 130g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 100g serka mascarpone

Krem śmietankowy:

  • 250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 170g cukru

Nasączenie:

  • pół szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu

Dodatkowo:

  • ok 300g ciemnej konfitury lub marmolady

 

PRZEPIS:

W pierwszej kolejności wykonujemy krem czekoladowy, ponieważ potrzebuje on czasu na schłodzenie. Krem można wykonać też dzień wcześniej i ubić następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.

W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, aż zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane na kawałki czekolady.

Czekoladowa chmurka - 0CC0E6B8 09CB 4357 A67A 6BAC72CA689E scaled e1760865744671

Po około minucie całość dokładne mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem czekoladowy. Odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.

Czekoladowa chmurka - BC43F54D B430 41B4 B9D9 19D79AC7A1BA scaled e1760865791906

W międzyczasie przygotowujemy ciasto czekoladowe. Do miski przekładamy mokre składniki: mleko, żółtka, olej i konfiturę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Czekoladowa chmurka - IMG 0949

Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy.

Czekoladowa chmurka - IMG 0950

Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki.

Czekoladowa chmurka - IMG 0951

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm).

Czekoladowa chmurka - IMG 0952

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.

Czekoladowa chmurka - IMG 0953

Następnie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca.

Czekoladowa chmurka - B8F5EB40 4555 46B6 B927 DF9B2866C711 scaled e1615974917392

Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta.

Czekoladowa chmurka - IMG 9657 scaled e1760866678175

Aby beza wyszła sucha i chrupiąca, należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika!

Czekoladowa chmurka - IMG 9699 scaled e1760866733808

Po wystudzeniu ciasto czekoladowe przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.

Czekoladowa chmurka - IMG 0954

Blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem.

Czekoladowa chmurka - IMG 0955

Przygotowujemy krem czekoladowy. Do masy czekoladowej z lodówki dodajemy serek mascarpone.

Czekoladowa chmurka - FCAE9099 9E76 4393 B2C6 1F43844F5068

Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem czekoladowy.

Czekoladowa chmurka - F2D42997 F105 4466 A159 61884CD863BC e1760866008406

Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem czekoladowy, wyrównujemy. Całość przykrywamy drugim nasączonym blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy konfiturę (u mnie malinowa). Całość wkładamy do lodówki.

Czekoladowa chmurka - 31312AAC B802 445B 8FAA 6436D8E1870A e1760866121555

Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie robota kuchennego umieszczamy zimną śmietankę oraz serek i ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan fix i dalej mieszamy, do momentu uzyskania gęstej konsystencji, nie za długo aby krem się nie zwarzył.

Czekoladowa chmurka - C12AFE18 72B1 4356 8CBF 438BEC75C3A7

Krem delikatnie wykładamy na konfiturze, wyrównujemy.

Czekoladowa chmurka - IMG 7863 scaled e1760867432864

Przygotowaną wcześniej bezę układamy na wierzchu ciasta i lekko dociskamy.

Czekoladowa chmurka - IMG 9699

Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Czekoladowa chmurka - IMG 0946

*** SMACZNEGO ***

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry