Czekoladowa chmurka
Czekoladowa chmurka to deser, który rozpływa się w ustach! Warstwowe ciasto skrywa w sobie aksamitny krem czekoladowy i delikatny śmietankowy, które idealnie dopełnia owocowa konfitura. Całość wieńczy lekka, chrupiąca beza, nadająca wypiekowi elegancji i wyjątkowego uroku.
To ciasto to połączenie różnych faktur i smaków – od wilgotnego, kakaowego spodu, przez kremową słodycz, aż po puszystą bezę. Idealne na wyjątkowe okazje, święta lub po prostu do filiżanki kawy w leniwe popołudnie.
Jeśli lubicie desery, które łączą czekoladową głębię z lekkością i finezją – czekoladowa chmurka na pewno skradnie Wasze serce.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- 4 żółtka
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 3/4 szklanki mleka
- 70g oleju rzepakowego
- 100g ciemnej konfitury lub marmolady np wiśniowej, malinowej, porzeczkowej, itp
Krem czekoladowy:
- 250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 130g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 100g serka mascarpone
Krem śmietankowy:
- 250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 150g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 170g cukru
Nasączenie:
- pół szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu
Dodatkowo:
- ok 300g ciemnej konfitury lub marmolady
PRZEPIS:
W pierwszej kolejności wykonujemy krem czekoladowy, ponieważ potrzebuje on czasu na schłodzenie. Krem można wykonać też dzień wcześniej i ubić następnego dnia po schłodzeniu w lodówce.
W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, aż zacznie wrzeć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane na kawałki czekolady.
Po około minucie całość dokładne mieszamy, aż uzyskamy jednolity krem czekoladowy. Odstawiamy do wystudzenia, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto czekoladowe. Do miski przekładamy mokre składniki: mleko, żółtka, olej i konfiturę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Do osobnej miski przekładamy suche składniki: mąkę , proszek, cukry, kakao i sól. Całość dokładnie mieszamy.
Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto nie będzie gładkie, będzie miało grudkowatą konsystencję, ważne aby nie było widać sypkiej mąki.
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.
Następnie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta.
Aby beza wyszła sucha i chrupiąca, należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika!
Po wystudzeniu ciasto czekoladowe przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.
Blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Do masy czekoladowej z lodówki dodajemy serek mascarpone.
Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem czekoladowy.

Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem czekoladowy, wyrównujemy. Całość przykrywamy drugim nasączonym blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy konfiturę (u mnie malinowa). Całość wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy krem śmietankowy. W misie robota kuchennego umieszczamy zimną śmietankę oraz serek i ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan fix i dalej mieszamy, do momentu uzyskania gęstej konsystencji, nie za długo aby krem się nie zwarzył.
Krem delikatnie wykładamy na konfiturze, wyrównujemy.
Przygotowaną wcześniej bezę układamy na wierzchu ciasta i lekko dociskamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
*** SMACZNEGO ***





















