Tort bezowy dakłas (Dacquoise)


Tort bezowy dakłas (Dacquoise)

Dziś coś dla miłośników słodkich i chrupiących deserów. Torcik bezowy przekładamy kremem kajmakowym z orzechami i daktylami. Przepyszny!

 

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

1,5 szklanki drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem dakłas:

250g serka mascarpone

125g schłodzonej śmietanki 30/36%

100g masy kajmakowej

  • Dodatkowo:

pół szklanki orzechów włoskich

garść daktyli

1 łyżka kakao

 

 

 

 

** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

*** Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia rysujemy okrągi o średnicy 22 cm, możemy je odrysować od rantu lub talerza. Ja narysowałam markerem i odwróciłam papier na drugą stronę, okrąg przebijał, a beza nie stykała się z tuszem. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdy ( u mnie jest to tylka wilton 1 M). Wzdłuż okręgów wyciskamy dookoła bezę na kształt koła, a następnie wypełniamy środek. Jeśli nie mamy rękawa i tylki, bezę możemy nałożyć łyżką i wyrównać ***

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachy z bezami, na wyższy i niższy poziom, zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2,5 godziny. Po tym czasie studzimy bezę w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc ***

*** Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy ***

*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, kajmak i śmietankę ***

*** Wszystko ubijamy na gęsty krem ***

*** Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle, mieszamy ***

*** Krem wykładamy na pierwszym blacie bezowym, wyrównujemy ***

*** Przykrywamy drugim blatem bezowym i delikatnie dociskamy. Z wierzchu torcik ozdabiamy połówkami orzechów oraz daktyli i oprószamy kakao ***

*** Tort podajemy w tym samym dniu w którym go przygotowaliśmy. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE