Racuszki jogurtowo-kokosowe


Racuszki jogurtowo-kokosowe

Rewelacyjne placuszki na jogurcie, chyba najlepsze ze wszystkich! Są delikatne, mięciutkie i przepyszne. Przygotowanie ich jest po prostu ekspresowe, bez użycia miksera, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i już można smażyć rumiane, pachnące racuszki. Polecam!

 

Jeśli nie lubicie wiórków kokosowych, możecie je pominąć lub zastąpić na przykład pokrojonym w kosteczkę jabłkiem.

 

 

Składniki:

300ml gęstego jogurtu typu greckiego (gęsty jogurt naturalny)

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

2-3 łyżki wiórków kokosowych

  • Dodatkowo:

cukier puder do posypania

olej do smażenia

 

 

 

*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***

*** Dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier, ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Na koniec dokładamy wiórki kokosowe, mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy placuszek ***

*** Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu, aż placuszki ładnie się zrumienią ***

*** Po zdjęciu z patelni racuszki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE