Racuszki jogurtowo-kokosowe
Rewelacyjne placuszki na jogurcie, chyba najlepsze ze wszystkich! Są delikatne, mięciutkie i przepyszne. Przygotowanie ich jest po prostu ekspresowe, bez użycia miksera, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i już można smażyć rumiane, pachnące racuszki. Polecam!
Jeśli nie lubicie wiórków kokosowych, możecie je pominąć lub zastąpić na przykład pokrojonym w kosteczkę jabłkiem.
Składniki:
300ml gęstego jogurtu typu greckiego (gęsty jogurt naturalny)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
2-3 łyżki wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
*** Do miski przekładamy jogurt i wbijamy jajka ***
*** Dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier, ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Na koniec dokładamy wiórki kokosowe, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy po dwie łyżki ciasta na każdy placuszek ***
*** Smażymy z dwóch stron, na średnim ogniu, aż placuszki ładnie się zrumienią ***
*** Po zdjęciu z patelni racuszki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ