Zapiekanka chłopska


Zapiekanka chłopska

Nie potrzeba wiele czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych aby przygotować smakowity i treściwy obiad dla całej rodziny. Pyszna i sycąca zapiekanka z ziemniaczkami, kiełbasą, pieczarkami oraz kapustą, to będzie strzał w dziesiątkę. Polecam!

Do zapiekanki możemy także wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam od obiadu z dnia poprzedniego.

 

 

Składniki:

4-5 ziemniaków

2 kiełbasy (u mnie polskie)

1 cebula

2 ząbki czosnku

5-6 pieczarek

1/3 kapusty pekińskiej (można też użyć zwykłej kapusty)

200ml śmietanki 30%

2 jajka

10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella)

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

*** Pieczarki kroimy w półplasterki ***

*** Kapustę pekińską drobno kroimy ***

*** Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli ***

*** Dodajemy pieczarki, podsmażamy ***

*** Dokładamy kapustę oraz przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy, mieszając ***

*** Ziemniaki obieramy kroimy w plastry i podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy studzimy i połowę ziemniaków wykładamy  na dnie posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ***

*** Na ziemniaki wykładamy farsz z kiełbasy, pieczarek i kapusty ***

*** Na górę wykładamy pozostałą część ziemniaków ***

*** W miseczce umieszczamy śmietankę, jajka i przyprawy (nie dużo) ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Całość wylewamy równomiernie na zapiekankę ***

*** Wierzch posypujemy startym żółtym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 30 minut – do ładnego zrumienienia. Podajemy na gorąco ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE