Naleśniki hawajskie
Szybkie i bardzo smaczne danie z patelni (bez konieczności użycia piekarnika). Chrupiące faszerowane naleśniczki, zapiekane z pysznym farszem, to pomysł na niecodzienny, ale bardzo prosty i łatwy w wykonaniu obiad lub kolację. Polecam!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
5-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
5-6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
ok 20 dkg startego żółtego sera – u mnie gouda i mozzarella
pikantny ketchup
*** Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Na każdym naleśniku układamy plaster szynki ***
*** Na szynce układamy kawałki ananasa ***
*** Całość posypujemy żółtym serem ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy ***
*** Układamy na patelni, polewamy ketchupem, posypujemy żółtym serem, przykrywamy pokrywką i całość prażymy na niedużym ogniu, przez około 15 minut, aż ser zacznie się roztapiać ***
*** Podajemy od razu po zdjęciu z patelni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ