Pączusie z piekarnika
Puszyste i mięciutkie pieczone pączki, to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu. Polecam Wam wypróbować ten przepis!
Składniki:
300g mąki + mąka do podsypania
7g suchych drożdży
30g masła
150ml mleka
1/3 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
2 żółtka
1 jajko
- Dodatkowo:
marmolada lub powidła do nadziania
cukier puder do oprószenia
*** Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy. Zdejmujemy z ognia i dolewamy mleko, mieszamy ***
*** Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól i cukier, mieszamy ***
*** Dodajemy pozostałe składniki: jajko, żółtka oraz mleko z masłem. Wszystko razem zagniatamy, najlepiej za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne ***
*** Ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu, możemy ciasto umieścić na ten czas w delikatnie nagrzanym piekarniku – nagrzewamy do około 30’C, wyłączamy piekarnik i umieszczamy w nim miskę z ciastem. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość ***
*** Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 12-13 porcji po około 50 g każda. Ciasto jest dość klejące, ale nie należy za bardzo zagniatać go mąką, dzięki temu pączusie wyjdą mięciutkie, mąki używamy tylko do podsypania ciasta z zewnątrz i na dłonie. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę nadzienia ***
*** Następnie dokładnie sklejamy ***
*** Pączusie umieszczamy w papierowej foremce do muffinek – sklejeniem do dołu i odstawiamy do podrośnięcia na około 25 minut ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut do ładnego zrumienienia ***
*** Po przestudzeniu pączusie posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Uwielbiamy te pączki :). Robię ciasto w maszynie do chleba, więc mocno na skróty ;), wychodzą zawsze pyszne i dosyc lekkie jak na pączki :). Miłego weekendu!
Nie smakowały, nie polecam
W samku bajka ❤️❤️❤️, tylko nie chciały mi odchodzić od foremek 🙁