Makowiec z karmelem
Iście świąteczne ciasto. Smakuje rewelacyjnie i jest nie trudne w przygotowaniu, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Polecam!
Przepis jest na małą blaszkę, jeśli chcecie upiec ciasto w dużej foremce, wystarczy podwoić składniki.
Składniki:
* na foremkę o wymiarach 21 x 21 cm
- Ciasto makowe:
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60g kaszy manny
450g masy makowej z bakaliami (z puszki lub domowej roboty)
- Krem śmietankowy:
250 ml śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo:
ok 200g masy kajmakowej z puszki
*** Do miski przekładamy masę makową, dodajemy kaszę manną, żółtka jaj oraz proszek do pieczenia ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Ciasto nie urośnie za bardzo podczas pieczenia ***
*** Po całkowitym wystudzeniu, ciasto przecinamy na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy krem śmietankowy. Serek mascarpone oraz śmietankę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i wszystko miksujemy razem, aż uzyskamy jednolity, gęsty krem ***
*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na nim połowę kremu, wyrównujemy ***
*** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy. Na wierzchu rozsmarowujemy kajmak (możemy go wcześniej rozmieszać w misce, aby łatwiej się rozprowadzał) ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Przepis pochodzi ze strony „prosta kuchnia”, jednak ja wprowadziłam w nim kilka modyfikacji 😉
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 najlepszych sałatek na święta! Przepisy tutaj (KLIK)
- Najlepsze ciasta na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ