Makowiec z karmelem


Makowiec z karmelem

Iście świąteczne ciasto. Smakuje rewelacyjnie i jest nie trudne w przygotowaniu, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Polecam!

Przepis jest na małą blaszkę, jeśli chcecie upiec ciasto w dużej foremce, wystarczy podwoić składniki.

 

 

 

Składniki:

* na foremkę o wymiarach 21 x 21 cm

  • Ciasto makowe:

3 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

60g kaszy manny

450g masy makowej z bakaliami (z puszki lub domowej roboty)

  • Krem śmietankowy:

250 ml śmietanki kremówki

250g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

  • Dodatkowo:

ok 200g masy kajmakowej z puszki

 

 

 

*** Do miski przekładamy masę makową, dodajemy kaszę manną, żółtka jaj oraz proszek do pieczenia ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21 x 21 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Ciasto nie urośnie za bardzo podczas pieczenia ***

*** Po całkowitym wystudzeniu, ciasto przecinamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem śmietankowy. Serek mascarpone oraz śmietankę i cukier puder umieszczamy w misie miksera i wszystko miksujemy razem, aż uzyskamy jednolity, gęsty krem ***

*** W blaszce umieszczamy pierwszy blat ciasta i wykładamy na nim połowę kremu, wyrównujemy ***

*** Całość przykrywamy drugim blatem ciasta i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy. Na wierzchu rozsmarowujemy kajmak (możemy go wcześniej rozmieszać w misce, aby łatwiej się rozprowadzał) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

Przepis pochodzi ze strony „prosta kuchnia”, jednak ja wprowadziłam w nim kilka modyfikacji 😉

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE