Frykadelki z ryżem w sosie myśliwskim
Super pomysł na mega smaczny i niecodzienny obiad. Roladki świetnie smakują podane z ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny
Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1 jajko
50g ryżu
liść laurowy, ziele angielskie
garść suszonych grzybków
1 szklanka bulionu lub wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
olej do smażenia
pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
1 łyżka posiekanej świeżej lub suszonej zieleniny typu pietruszka, koperek lub bazylia
*** Ryż gotujemy na sypko i przelewamy zimną wodą. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany ryż i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Z masy mięsnej formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***
*** Dodajemy suszone grzyby, liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę ***
*** Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem, można dodać także trochę cukru do smaku – około pół łyżeczki . Na końcu sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody, ponownie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje ***
*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w powstałym sosie ***
*** Na końcu danie posypujemy zieleniną ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ