Sernik z pianką owocową
Kremowy, efektowny i przepyszny sernik z delikatną pianką owocową. Ciasto palce lizać!
Składniki:
ok 200g herbatników
1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)
5 jajek
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)
- Pianka owocowa:
700g świeżych lub mrożonych owoców – u mnie wiśnie, maliny, truskawki i rabarbar
80g cukru
2 galaretki cytrynowe
500ml śmietanki kremówki 36%
*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów) i na spodzie układamy herbatniki ***
*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***
*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***
*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***
*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy ***
*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***
*** W międzyczasie gdy sernik stygnie przygotowujemy mus owocowy. W garnku umieszczamy owoce, zasypujemy je cukrem i gorujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści ***
*** Następnie owoce blendujemy na gładki mus ***
*** Do gorącego musu wsypujemy galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Śmietankę dodajemy do wystudzonego musu owocowego. Pół szklanki musu bez śmietanki odkładamy do przyozdobienia wierzchu ciasta ***
*** Całość delikatnie mieszamy ***
*** Gotową piankę owocową wykładamy na ostudzony sernik ***
*** Na wierzchu wykładamy za pomocą małej łyżeczki odłożony wcześniej mus owocowy. Końcem łyżeczki robimy zygzaki po wierzchu ***
*** Sernik z musem wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Pyszny serniczek :). Zrobilam w ten weekend, do musu użyłam świeżych truskawek. Ciasto samo znika z brytfanki 😉
Super, bardzo się cieszę. U mnie też zawsze bardzo szybko znika 😉 Pozdrawiam 🙂