Kremowy sernik z pianką owocową


Sernik z pianką owocową

Kremowy, efektowny i przepyszny sernik z delikatną pianką owocową. Ciasto palce lizać!

 

 

 

Składniki:

ok 200g herbatników

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Pianka owocowa:

700g świeżych lub mrożonych owoców – u mnie wiśnie, maliny, truskawki i rabarbar

80g cukru

2 galaretki cytrynowe

500ml śmietanki kremówki 36%

 

 

 

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów) i na spodzie układamy herbatniki ***

*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***

*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***

*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy ***

*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami  ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponowni sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach  ***

*** W międzyczasie gdy sernik stygnie przygotowujemy mus owocowy. W garnku umieszczamy owoce, zasypujemy je cukrem i gorujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści ***

*** Następnie owoce blendujemy na gładki mus ***

*** Do gorącego musu wsypujemy galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Śmietankę dodajemy do wystudzonego musu owocowego. Pół szklanki musu bez śmietanki odkładamy do przyozdobienia wierzchu ciasta ***

*** Całość delikatnie mieszamy ***

*** Gotową piankę owocową wykładamy na ostudzony sernik ***

*** Na wierzchu wykładamy za pomocą małej łyżeczki odłożony wcześniej mus owocowy. Końcem łyżeczki robimy zygzaki po wierzchu ***

*** Sernik z musem wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

5 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Pyszny serniczek :). Zrobilam w ten weekend, do musu użyłam świeżych truskawek. Ciasto samo znika z brytfanki 😉