Strogonow z winem i pieczarkami
Jeden z najsmaczniejszych obiadów jednogarnkowych. Kruche mięso duszone z warzywami w przepysznym i bardzo aromatycznym sosie. To danie wprost rozpływa się w ustach. Możemy je podać ze świeżym pieczywem, z kluskami lub z ziemniaczkami. Palce lizać!
Składniki:
1 kg wołowiny
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
10 dkg pieczarek
1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
pół szklanki bulionu lub wody
2 pomidory
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier
pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa
1 łyżka masła – najlepiej klarowanego
olej do smażenia
- Marynata do mięsa:
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka musztardy
3 łyżki oleju
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki ***
*** Pokrojoną wołowinę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty ***
*** Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***
*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy partiami w mące ***
*** Kawałki mięsa obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***
*** Gdy całe mięso będzie już podsmażone przekładamy je na talerz, a na patelnie dodajemy masło. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Na końcu gdy pieczarki się zrumienią dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zdejmujemy z patelni ***
*** Na patelnie dajemy ponownie mięso. Na mięsie wykładamy cebulę z pieczarkami. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Nie podnosimy pokrywki i nie mieszamy w międzyczasie ***
*** Następnie dodajemy bulion i pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut, na małym ogniu ***
*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę ***
*** Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Pod koniec gotowania potrawę doprawiamy do smaku solą pieprzem, papryką mieloną i cukrem (dałam jedną łyżeczkę cukru) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ