Strogonow z winem i pieczarkami


Strogonow z winem i pieczarkami

Jeden z najsmaczniejszych obiadów jednogarnkowych. Kruche mięso duszone z warzywami w przepysznym i bardzo aromatycznym sosie. To danie wprost rozpływa się w ustach. Możemy je podać ze świeżym pieczywem, z kluskami lub z ziemniaczkami. Palce lizać!

 

 

Składniki:

1 kg wołowiny

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

10 dkg pieczarek

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

pół szklanki bulionu lub wody

2 pomidory

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 łyżka masła – najlepiej klarowanego

olej do smażenia

  • Marynata do mięsa:

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka musztardy

3 łyżki oleju

 

 

 

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki ***

*** Pokrojoną wołowinę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty ***

*** Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy partiami w mące ***

*** Kawałki mięsa obsmażamy partiami na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***

*** Gdy całe mięso będzie już podsmażone przekładamy je na talerz, a na patelnie dodajemy masło. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Na końcu gdy pieczarki się zrumienią dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Całość zdejmujemy z patelni ***

*** Na patelnie dajemy ponownie mięso. Na mięsie wykładamy cebulę z pieczarkami. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Nie podnosimy pokrywki i nie mieszamy w międzyczasie ***

*** Następnie dodajemy bulion i pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy pod przykryciem przez kolejne 30 minut, na małym ogniu ***

*** Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę ***

*** Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Pod koniec gotowania potrawę doprawiamy do smaku solą pieprzem, papryką mieloną i cukrem (dałam jedną łyżeczkę cukru) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE