Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 61EEBB82 3ECD 4C5F 82C9 3B9591968CBC

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem

Pyszny i łatwy w wykonaniu wiosenny wypiek. Delikatne kruche ciasto, kwaskowy rabarbar i słodkie budyniowe nadzienie, to połączenie, które wprost rozpływa się w ustach!

 

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 61EEBB82 3ECD 4C5F 82C9 3B9591968CBC

 

Składniki:

  • Ciasto:

200g mąki pszennej krupczatki

300g mąki pszennej tortowej

150g cukru

250g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

2 średnie jajka

2 łyżki kaszki manny

  • Masa budyniowa:

1 litr mleka

3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy)

100g cukru

1 łyżka masła

ok. 600g świeżego rabarbaru

cukier puder – do posypania upieczonego ciasta

 

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - A971FE50 A629 481D 87AB 2F98E9EDC9F4

 

 

*** Do miski wsypujemy mąki, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 399FF9E4 0C73 489A B162 1FE416BD0FA3

*** Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne 60% i 40%, zawijamy w folie i mniejsze ciasto wkładamy do lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - A9B82E32 1E71 4581 B03D 2AEC7892464E

*** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 61B5140C 7271 4678 8CDD B44EBC8F7B19

*** Mniejsze ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 30/20cm). Ciasto dziurkujemy widelcem ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - A5553083 A833 4F51 97C1 39E24D8AC4E7

*** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na drobne kawałki i wykładamy na ciasto ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 7B7C914E F63A 4A26 9232 860D960A180E

*** Na rabarbar wykładamy gorący budyń ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 2A08A5B3 1148 449E B4C0 32CFD4C29360

*** Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 98DF6D48 FC02 4B1E 8C52 15C10EEC2B8A

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do ładnego zrumienienia ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - D66E7141 E320 45F7 8044 B40555AC150D

*** Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić lub schłodzić aby masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem ***

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 61EEBB82 3ECD 4C5F 82C9 3B9591968CBC

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Kruche ciasto z masą budyniową i rabarbarem - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry