Rogaliki krucho-drożdżowe
Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Rogaliki wychodzą idealnie kruche i puszyste zarazem. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu, tak na dwa kęsy 😉
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
16g suchych drożdży (użyłam 2 opakowania po 8g)
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200g tłuszczu – użyłam masła
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogalików)
- Dodatkowo:
powidła, krem czekoladowy lub owoce – do nadziania rogalików
cukier puder do posypania
*** Masło przekładamy do garnka i roztapiamy ***
*** Do roztopionego masła wlewamy mleko, mieszamy ***
*** Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, mieszamy ***
*** Do mąki dodajemy cukry, ciepłe masło z mlekiem, oraz wbijamy jajka i żółtko. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładką masę – można użyć robota ***
*** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia ***
*** U mnie połowa rogalików została nadziana konfiturą, a połowa kremem czekoladowym. Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem ***
*** Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Rogaliki z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C przez około 20 minut – do mocnego zrumienienia ***
*** Po przestudzeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ