Chrupiące krokiety świąteczne
Krokiety podane z czerwonym barszczem to jedno z najpopularniejszych dań świątecznych. Są w miarę łatwe w przygotowaniu i trudno znaleźć kogoś kto ich nie lubi. W moim przepisie zdradzę Wam pomysł na pyszny farsz oraz rewelacyjnie rumianą i niezwykle chrupiącą panierkę. Jeśli nie macie suszonych lub mrożonych grzybów, nie ma problemu, bo w tym wypadku używamy znanych, lubianych i ogólnie dostępnych pieczarek, które zmieszane z kapustą i odpowiednio dobrze doprawione stworzą pyszny farsz.
Składniki:
- Ciasto na ok 10 naleśników:
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- Farsz:
500g kapusty kiszonej z marchewką
250g pieczarek
1-2 cebule
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona, 1 łyżeczka miodu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
- Panierka:
pozostałe ciasto naleśnikowe
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 szklanka bułki tartej
*** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy ***
*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***
*** Pieczarki kroimy w kosteczkę lub siekamy malakserem ***
*** Pokrojone pieczarki dodajemy do cebuli i całość smażymy ciągle mieszając, aż cała woda z grzybów wyparuje ***
*** Kapustę drobno kroimy lub siekamy w malakserze ***
*** Na patelnie z pieczarkami dodajemy masło oraz posiekaną kapustę. Całość mieszamy i smażymy razem przez około 5 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną ostrej papryki i miodem ***
*** Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy naleśniki ***
*** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. W ten sposób smażymy około 10 naleśników ***
*** Na naleśniku rozsmarowujemy około 2-3 łyżki farszu ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***
*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno ***
*** Do pozostałego ciasta naleśnikowego możemy dolać trochę mleka, jeśli jest zbyt gęste. Do jednej miski wlewamy ciasto, a do drugiej wsypujemy zmielone płatki i mieszamy je z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw najpierw w cieście, a następnie w mieszance bułki z płatkami ***
*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ