Cytrynki w miodzie z rumem
Takie pijane cytrynki to pyszny dodatek do zimowej herbatki. Kiedy za oknem jest zimno, buro i ponuro, ten likierek rewelacyjnie nas rozgrzeje, a także pomoże w czasie przeziębienia, gdyż działa przeciwwirusowo i wspomagająco na odporność. Słoiczki możemy pięknie przyozdobić i obdarować nimi najbliższych.
Składniki:
1 kg cytryn
600ml miodu
300ml rumu
*** Cytrynki myjemy i szorujemy szorstką gąbką. Przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i sparzamy przez około 1 minutę ***
*** Cytrynki kroimy na dość cienkie plasterki, pierwszy i ostatni plasterek odkładamy, nie będziemy ich używać ***
*** Plasterki cytryn układamy w słoiczkach ***
*** W misce mieszamy dokładnie miód z rumem ***
*** Tak powstałym syropem zalewamy słoiczki z cytrynkami i zakręcamy ***
*** Słoiczki wkładamy do lodówki, po upływie doby można już spożywać. Cytrynki rewelacyjnie nadają się jako dodatek do herbatki, syrop też można do niej dolewać, ale jest tak pyszny, że lepiej delektować się nim pijąc z kieliszka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Miodówka świąteczna Przepis tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- NALEWKA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ
- Świąteczny likier mandarynkowy Przepis tutaj (KLIK)
Rum ma być biały czy brązowy?
Ja używam białego.
Dzień dobry gdzie można kupić te ozdóbki i „serwetki” na słoiki? Pozdrawiam
Szczerze mówiąc, to było kilka lat temu i nie do końca pamiętam, słoiczki na pewno zamawiałam na allegro, a te „serwetki” to taka taśma jutowa pocięta na kawałki i chyba kupiłam ją w Biedronce i ozdoby też pewnie tam albo w Pepco 😉
Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam ☺️