Migdałowe ciasteczka wielkanocne
Kruche, maślane oraz przepyszne ciastka, które wykonamy w łatwy i szybki sposób, oczywiście z pomocą dzieci.
Składniki:
200g mąki pszennej
50g zmielonych migdałów
70g cukru pudru
125g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki ***
*** Dodajemy cukier, sól i jajko. Zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku ***
*** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z ciastkami i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Ciasteczka pieczemy z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy zamiast zmielonych migdałów można dodać zmielone orzechy laskowe. Będzie pasowało?
Myślę, że można. Smakowo będzie pasowało.
Ciastka wyglądają świetnie
Mam pytanie co do migdałów czy to mają być płatki migdałowe zmielone czy całe migdały ?
Ja użyłam płatki migdałowe i myślę, że chyba jest je łatwiej zmielić na drobno niż całe migdały.