Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami
Prosta, szybka w przygotowaniu i przepyszna rolada, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Słodki smak chrupiącej bezy przełamany delikatnym kremem kawowym z orzechami, to niezawodne połączenie smakowe. Polecam!
Składniki:
- Beza:
4 białka
230g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Krem:
250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
pół szklanki orzechów włoskich
- Do ozdoby:
połówki orzechów włoskich
opcjonalnie wiśnie lub maliny (u mnie rozmrożone wiśnie)
listki mięty do ozdoby
kawa rozpuszczalna lub kakao do posypania rolady
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietanę miksujemy wraz z serkiem mascarpone oraz kawą rozpuszczalną do momentu, aż otrzymamy gęsty i jednolity krem. Nie ma potrzeby dosładzać kremu, gdyż beza jest bardzo słodka ***
*** Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do kremu ***
*** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***
*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu ze śmietanką) ***
*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostawionym kremem, aby można przykleić na nią ozdobnie orzechy. Z wierzchu roladę możemy posypać kawą lub kakao ***
*** Dodatkowo roladę możemy ozdobić owocami i listkami mięty ***
*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni **
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Dzień dobry. Można upiec bezę dzień wcześniej,a na następny dzień przełożyć kremem?
Witam, tak, zdarzało mi się piec bezę dzień wcześniej i wszystko było ok
Do kremu wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej czy wcześniej trzeba ja rozpuścić w odrobinie wody?
Wsypałam łyżeczkę takiej „proszkowej” kawy rozpuszczalnej, nie jestem pewna czy taka w ziarenkach też się rozpuści więc jeżeli takiej używamy, to może lepiej rozpuścić ją wcześniej w odrobinie wody.
A beza nie połamie się przy zwijaniu?
Co jeżeli nie mam octu?
Zamiennie można użyć sok z cytryny.