Szybkie i miękkie pierniczki


Szybkie i miękkie pierniczki

W grudniu chyba w każdym domu pachnie pierniczkami. Niektórzy robią ciasto dużo wcześniej i przechowują je w lodówce do czasu pieczenia, a inni przygotowują je na szybko i od razu pieką. Dziś podrzucam przepis na ekspresowe i miękkie od razu po upieczeniu pierniczki. Są bardzo aromatyczne i pyszne. Można przygotować je na ostatnią chwilę i od razu zajadać lub upiec dużo wcześniej i przechowywać w puszce.

 

 

 

Składniki:

650g mąki pszennej (ok 4 szklanki)

4 łyżki rozpuszczonego miodu

1 szklanka cukru

3 łyżeczki sody oczyszczonej

30g przyprawy do piernika

4 łyżki masła

2 jajka

około pół szklanki mleka

 

 

 

*** Mąkę przesiewamy i wlewamy ciepły, rozpuszczony miód, mieszamy ***

*** Dodajemy kolejno cukier, sodę i przyprawę, mieszamy. Następnie dodajemy masło i jajka. Dolewamy stopniowo mleko i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste. Dalej wyrabiamy przez co najmniej 5 minut ***

*** Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką ***

*** Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w niewielkich odstępach ***

*** Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez około 8-10 minut ***

*** Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

7 komentarzy do “Szybkie i miękkie pierniczki