Marysieńka
To bardzo znane i lubiane ciasto pochodzi ze słynnych przepisów siostry Anastazji. Kakaowy biszkopt przełożony orzechową bezą oraz pysznym kremem budyniowym i zwieńczony polewą czekoladową. Niebo w ustach!
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru – drobnego do wypieków
1/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Beza orzechowa:
5 białek
200g cukru
200g orzechów włoskich
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem budyniowy:
5 żółtek
500ml mleka
200g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
250g miękkiego masła
- Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
ok 50 ml mleka
- Dodatkowo:
1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta
*** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści ***
*** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały czas ubijając ***
*** Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką (nie mikserem!). Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 ‚C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***
*** Beza: orzechy drobniutko siekamy lub mielimy w malakserze ***
*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na gęstą pianę ***
*** Dodajemy posiekane orzechy oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników ***
*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (tą samą w której wcześniej piekliśmy biszkopt) ***
*** Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 170’C. Studzimy ***
*** Krem: w 3/4 szklanki mleka mieszamy żółtka i mąkę ***
*** Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się mleka (musi zacząć kipieć) wlewamy roztwór z żółtkami. Stale mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy ***
*** Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu ***
*** Kakaowe blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub likierem ***
*** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia ***
*** Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia ***
*** Ciasto polewamy czekoladą i ozdabiamy połówkami orzechów ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Nie znam zupełnie, ale wygląda smakowicie. Wypróbuję z pewnością.