Surówka wielowarzywna z pysznym sosem
Kolorowa i soczysta surówka ze świeżych warzyw to smaczny i zdrowy dodatek do każdego obiadu, polecam!
Składniki:
1/3 główki kapusty
2 marchewki
ok 6 rzodkiewek
pół pęczka koperku
pół szklanki kukurydzy konserwowej
pół czerwonej papryki
sól i pieprz – do smaku
- Sos do surówki:
2 łyżeczki miodu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
*** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Wsypujemy łyżeczkę soli i całość dokładnie mieszamy ***
*** Marchew i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach. Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a koperek drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dodajemy do kapusty ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy ***
*** Sos wlewamy do miski z surówką, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Przed podaniem surówkę wkładamy na około 1 godzinę do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ