Serowe kotleciki z piersi kurczaka
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
ok 5dkg żółtego sera typu gouda
1 jajko
1 łyżka majonezu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
*** Mięso z kurczaka kroimy w drobną kostkę ***
*** Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Do miski przekładamy kurczaka oraz ser, wbijamy jajko i dodajemy majonez oraz płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Do całości wsypujemy obie mąki ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni mocno rozgrzewamy olej i układamy po około dwie łyżki „ciasta” na każdy kotlet. Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Czy można upiec?
Mi całkiem niezłe wyszły ale ja dalem ok 200g sera i przy urabianiu masy musiałem dodac jeszcze 1 jajko i troche maki bo bez tego ta masa jakas taka sucha byla
Jak smażyłam to się rozleciały na małe kawałki.. .
na pewno tylko 5deko sera bo wyglada raczej na 50?
fajne te kotleciki