Faszerowane roladki naleśnikowe


Faszerowane roladki naleśnikowe

Naleśniki zapiekane z pysznym mięsno-warzywnym farszem, pod pierzynką z beszamelu i żółtego sera to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny lub imprezową zapiekankę. Polecam!

 

 

 

Składniki:

7-10 sztuk naleśników PRZEPIS TUTAJ

ok 5 dkg startego żółtego sera

  • nadzienie:

1 cukinia

1 papryka

1 cebula

2 ząbki czosnku

20dkg wędliny

świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, majeranek, pietruszka itp

1 łyżka oleju

  • beszamel:

3 łyżki masła

5dkg mąki

1 szklanka mleka

sól, gałka muszkatołowa

 

 

*** Smażymy naleśniki ***

*** Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie, paprykę i drobno posiekany czosnek. Całość podsmażamy często mieszając, aż warzywa zmiękną ***

*** Wędliny kroimy w kosteczkę ***

*** Wędliny wraz z drobno posiekanymi ziołami dodajemy do warzyw, mieszamy ***

*** Na każdym naleśniku rozkładamy po 3-4 łyżki farszu ***

*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na trzy lub cztery części ***

*** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu ***

*** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką ***

*** Cały czas mieszając dodajemy mleko. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Jeżeli sos byłby zbyt gęsty możemy dolać trochę więcej mleka ***

*** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem ***

*** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem ***

*** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Faszerowane roladki naleśnikowe