Rolada biszkoptowa z owocami


Rolada biszkoptowa z owocami

Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem i owocami. Palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

5 jajek

6 łyżek cukru

3/4 szklanki mąki

80ml wody

45ml oleju

3 łyżki kakao

  • Krem owocowy:

1 galaretka truskawkowa

300ml śmietanki kremówki

1-2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.)

 

 

*** Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru ***

*** W osobnej misce miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy ***

*** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy  ***

*** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier ***

*** Przygotowujemy krem owocowy: śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy ostudzoną ale nadal płynną galaretkę. Dokładnie mieszamy i dosładzamy do smaku cukrem pudrem ***

*** Ciasto smarujemy kremem zostawiając wolne miejsca przy brzegach i układamy owoce. Kilka łyżek kremu zostawiamy, aby ozdobić wierzch ciasta ***

*** Roladę delikatnie ale dość ciasto zwijamy ***

*** Z wierzchu ciasto przyozdabiamy kremem i owocami ***

*** Całość wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE