Jogurtowe z rabarbarem


Jogurtowe z rabarbarem

Szybkie, proste i przepyszne ciasto. Idealnie wilgotne, akuratnie słodkie i delikatnie kwaskowate za sprawą rabarbaru. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1 szklanka jogurtu naturalnego

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

2  jajka

100ml oleju

  • KRUSZONKA:

100g mąki

5 łyżek cukru

60 g masła

  • DODATKOWO:

3-4 łodygi rabarbaru

 

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Dno foremki (moja ma wymiary 25×20 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojony w plasterki rabarbar  ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 40 minut – do suchego patyczka. Kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Jogurtowe z rabarbarem