Naleśniczki z piekarnika
Dziś zapraszam na zapiekane, faszerowane naleśniki czyli pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny!
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
3 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda)
8-10 plasterków chudej szynki
1 cukinia
- DODATKOWO:
2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella)
1 łyżka posiekanych świeżych ziół
domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ
*** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 8 większych lub 10 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***
*** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę ***
*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki i kilka plasterków cukinii ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia ***
*** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym ***
*** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem ***
*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane świeżymi ziołami i polane domowym sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ