Naleśniczki z piekarnika


Naleśniczki z piekarnika

Dziś zapraszam na zapiekane, faszerowane naleśniki czyli pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

3 jajka

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki wody

1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda)

8-10 plasterków chudej szynki

1 cukinia

  • DODATKOWO:

2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu

3-4 łyżki startego żółtego sera (np. mozzarella)

1 łyżka posiekanych świeżych ziół

domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ

 

 

 

*** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę. Z podanych składników wychodzi 8 większych lub 10 mniejszych naleśników – w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników ***

*** Cukinie myjemy osuszamy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez chwilę ***

*** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki i kilka plasterków cukinii ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia ***

*** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym ***

*** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane świeżymi ziołami i polane domowym sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE