Karpatka z truskawkami - B6FE54B6 AD01 4D04 99CD 06991CE56AD7

Karpatka z truskawkami

Karpatka z truskawkami

Prosty przepis na klasyczną karpatka z ciasta parzonego i masy budyniowej z dodatkiem świeżych truskawek. Palce lizać!

 

Karpatka z truskawkami - B6FE54B6 AD01 4D04 99CD 06991CE56AD7

 

Składniki:

  • Ciasto:

125g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

5 jajek

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem:

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)

750ml mleka

1/4 szklanki cukru

200g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

0,5 kg truskawek

masło lub margaryna i mąka do blaszki

cukier puder do posypania ciasta

 

Karpatka z truskawkami - A225C362 40E0 4E4C 86B4 C894C6E377F6

 

*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń.  W szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mleko z budyniem i mieszamy, aż budyń całkowicie zgęstnieje. Następnie budyń przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

Karpatka z truskawkami - D481368A 987E 46D0 86B6 B68DB59AAF2F

*** W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy w garnuszku, dolewamy wodę i zagotowujemy ***

Karpatka z truskawkami - C3BB9DF2 4478 4366 B691 BBC2FEF47FEC

*** Wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa ***

Karpatka z truskawkami - DCACA1C4 5C3F 430F B21C 9C1034801718

*** Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestudzenia ( nie musi być całkowicie zimne) ***

Karpatka z truskawkami - 01C2A301 6D21 4CAF 9DD2 CF9EEC174257

*** Ciasto miksujemy mikserem i dodajemy kolejno po jednym jajku, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) i obsypujemy mąką ***

Karpatka z truskawkami - EE6043FE 5FBC 488F B6F9 112AFA5E5A5B

*** Ciasto wykładamy równomiernie na blaszce za pomocą łyżki lub sylikonowej łopatki ***

Karpatka z truskawkami - 092AAC81 2566 444C 8360 AE01AFE373F3

*** Łyżkę lub łopatkę często moczymy w ciepłej wodzie, aby ciasto się nie kleiło ***

Karpatka z truskawkami - E880DBE3 4253 4FD6 B672 B71CB7859494

*** Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor. W czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika! ***

Karpatka z truskawkami - 98BAF5C5 9C1D 4190 8B58 81E54DBE6EDB

*** Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie przecinamy na dwie równe części ***

Karpatka z truskawkami - F0DB230A 1865 4C4A 9FDE 4CBB5DA1577A

*** Przystępujemy do przygotowania kremu. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, cały czas miksując dodajemy stopniowo zimny budyń – łyżka po łyżce ***

Karpatka z truskawkami - 40734DA8 1C8A 40D8 B201 0B0A282AFE60

*** Na pierwszym cieście, na pofalowanej stronie rozprowadzamy połowę masy budyniowej. Układamy truskawki i rozprowadzamy na nich drugą część masy ***

Karpatka z truskawkami - B0B0705A A3C4 4CDC B7E0 124752B9A109

*** Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i posypujemy obficie cukrem pudrem ***

Karpatka z truskawkami - F258CA21 A2F4 40F8 88A2 5013E00820E2

*** Ciasto odstawiamy bez przykrycia na co najmniej 1 godzinę do lodówki ***

Karpatka z truskawkami - A225C362 40E0 4E4C 86B4 C894C6E377F6

Karpatka z truskawkami - B6FE54B6 AD01 4D04 99CD 06991CE56AD7

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Karpatka z truskawkami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

Karpatka z truskawkami - IMG 2028

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry