Odrywane bułeczki z serkiem i kruszonką
Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
15g świeżych drożdży
250g mąki
1/2 szklanki letniego mleka
50g rozpuszczonego masła
1 żółtko jaja
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
- Nadzienie:
200g białego sera półtłustego
1 żółtko
4 łyżki cukru
- Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
- Dodatkowo:
1 białko jaja
pół łyżki masła do wysmarowania foremki
*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży: do miseczki wlewamy połowę mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczyn wyrośnie ***
*** Do dużej miski wlewamy resztę mleka, masło i żółtko – mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę cukier i sól. Całość mieszamy, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od haka lub łyżki ***
*** Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy i dzielimy na osiem części ***
*** Przygotowujemy farsz. Do miseczki przekładamy ser, dodajemy żółtko i cukier ***
*** Całość dokładnie mieszamy widelcem, aż składniki całkowicie się połączą ***
*** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę serowego farszu ***
*** Ciasto dokładnie zlepiamy ***
*** Gotowe bułeczki układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, łączeniem do dołu. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
*** Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Następnie bułeczki równomiernie obsypujemy kruszonką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 30 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
pyszne mięciutkie pulchne lepsze niz z cukierni dziękuję